Over sulfaten gesproken: SLS en SLES

Over sulfaten gesproken, wat zijn dat eigenlijk? SLS en SL(E)S: Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en de ‘slightly less evil brother’ Sodium Laureth Sulfate (SLES). Het zijn synthetische surfactanten. Ook wel detergenten ofwel oppervlakte-actieve stoffen. Ook bekend als ALS, ALES en SMS, en zo zijn er nog meer boze stiefzusjes. SLS zit vaak als tweede ingrediënt in een product, wat betekent dat er veel van in zit. (En eigenlijk zelfs als eerste ingrediënt, want het allereerste ingrediënt van shampoo is altijd aqua: water dus).

Het is de reden dat je shampoo zo ‘lekker’ schuimt. Het reinigt en ontvet je haar en hoofdhuid. En daar zit meteen het probleem: dat doet het teveel, waardoor je haar te droog wordt en je hoofdhuid trekkerig aanvoelt na het wassen, en verstoort zo het microbioom op je huid.  Het huidmicrobioom is de verzameling organismen en bacteriën die er voor zorgen dat je huid zijn beschermende functie kan uitvoeren. Een gezonde hoofdhuid is belangrijk voor gezond haar. Werkt je huidmicrobioom niet zoals het moet, dan is deze gevoeliger voor het doordringen van allerlei andere stoffen die ook in shampoo zitten (zoals voorheen parabenen, die zien we gelukkig weinig meer in haarproducten). Het is dus belangrijk om het huidmicrobioom niet te verstoren.

Daarnaast kan SLS huidirritaties, -allergieën en -beschadigingen veroorzaken.

SLS kan diep in je haar doordringen, waardoor je (chemische)  kleur bijvoorbeeld sneller vervaagt dan je zou willen.

SL(E)S zit onder andere in: shampoo, doucheschuim, scheerzeep, tandpasta, handzeep. Dus je krijgt niet alleen via shampoo te maken met SLS. Denk bijvoorbeeld is hieraan als je last hebt van droge handen: die krijgen veel vaker te maken met SLS! Maar SLS zit ook in garagezeep, bedoeld om de vloeren te ontvetten. Je kan je dus voorstellen hoe sterk SLS ontvet, en dat dat voor je huid en haar niet geschikt is!

Sulfaten en milieu:

SL(E)S wordt vaak geproduceerd uit palmolie. Door de productie van palmolie worden veel regenwouden gekapt, met alle nadelige gevolgen van dien voor de bewoners van het regenwoud en de lokale bevolking (lees daar hier meer over)

Maar wat moet ik dan?

Nou, een sulfaatvrije shampoo (van bijvoorbeeld Hairborist). In deze shampoos zitten natuurlijk ook wel surfactanten (reinigers), want anders wordt je haar niet schoon. Maar deze surfactanten zijn veel milder, waardoor ze je hoofdhuid niet pesten zoals SLS en SL(E)S doen. In de Daily Clean bijvoorbeeld  zitten meerdere milde reinigers die er samen voor zorgen dat je hoofdhuid schoon wordt.

Let op: als je overstapt op een sulfaatvrije shampoo gaan je haar en hoofdhuid daarop reageren. Het schuimt minder en ontvet minder dan je gewend bent en kan dus een minder schoon gevoel geven als je gewend bent je haar 1 keer te wassen. Was dan bijvoorbeeld je haar 2 keer per wasbeurt, of bouw het gebruik van een sulfaatvrije shampoo langzaam op. Was het een keer vaker of was je haar heel af en toe nog met je oude shampoo. Als je veel stylingproducten gebruikt (bijvoorbeeld je puberzoon met zijn gel en wax 😊), is een shampoo met (milde) sulfaten zoals SCS toch net weer fijner.

Over het wasritueel schreef ik ook een blog, lees het hier.

Flesje shampoo van Hairborist donkergroen met zilverkleurige dop zonder sls en sles sulfaten
Daily Clean 250 ml

https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumlaurylethersulfaat

https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumdodecylsulfaat

https://incibeauty.com/en/ingredients/7408-sodium-laureth-sulfate

https://incibeauty.com/en/ingredients/13057-sodium-lauryl-sulfate