Haar wassen in 4 stappen

Haar wassen in 4 stappen? De meeste mensen kennen er 1: het wassen zelf. Maar voor, tijdens en na het wassen is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, wil je een glanzende en gezonde haardos houden. Je haar wassen kan je tot een heel ritueel maken, als je dat wilt. Lekker een moment voor jezelf. Volg daarbij de volgende 4 stappen om tot een goed resultaat te komen met schoon en mooi haar.

Stap 1: kammen of borstelen.

Waar begin je je wasritueel in 4 stappen mee? Ga er even lekker voor zitten en start met het uitkammen of borstelen van je haar. Er zit bijvoorbeeld gelwax in, of een ander stylingproduct. Maar ook omgevingsvuil -bijvoorbeeld als je werk doet waarbij er stof en vuil in je haar kan komen, of als je veel buiten bent ook uitlaatgassen- en talg gaan in je haren en op je hoofdhuid zitten en kunnen deze verstikken als je het niet zo nu en dan reinigt. Door te kammen of borstelen verwijder je al wat overtollig vuil.

Kam je haren niet als ze nat zijn!

Je haren kammen als ze nat zijn is niet zo’n goed idee, omdat dan de haarschubben open staan en de haren dus kwetsbaarder zijn voor ‘mechanisch geweld’ (mechanisch geweld: het kammen/borstelen van je haar, of het schuren van je haar op je kussen tijdens het slapen, maar ook bijvoorbeeld föhnen, of stijlen met een stijltang). Doordat je nu al wat vuil hebt verwijderd, kan je ook minder shampoo gebruiken. Gebruik je een stylingproduct dat hard wordt, dan is het handiger om je haar voor het wassen eerst goed uit te spoelen en niet eerst te kammen, anders loop je de kans dat je haar breekt.

Stap 1a: oliebehandeling of pre-poo.

Nu is het tijd voor de pre-poobehandeling, de voor-het-wassen-behandeling: verzorgen met olie. Als je je haar en hoofdhuid goed wil verzorgen kan je voor het wassen een oliebehandeling aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat je haar gevoed wordt en blijft glanzen. Vooral voor droog, pluizend haar is dit een superfijne tussenbehandeling. Laat de olie minimaal 15 minuten tot bijvoorbeeld een hele nacht intrekken. Gebruik hiervoor een goede, liefst biologische olijfolie, of bijvoorbeeld de Repair van Hairborist of de kokos haarolie van Urtekram. (Beide verkrijgbaar bij Martine Knipt, meld even bij je afspraak dat je ook de olie wil gebruiken en ik neem ‘m voor je mee!)

De verzorgende repair olie van Hairborist
Repair-Hairborist
Kokos haarolie van Urtekram
Kokos haarolie- Urtekram

Stap 2: wassen.

Nu begint het vervolg van het wasritueel: het feitelijke wassen van je haar. Eigenlijk was je niet je haar, maar je hoofdhuid. Die moet namelijk schoon worden, ontdaan van wat je noemt ‘build-up’, om goed te kunnen functioneren. Is je hoofdhuid niet goed schoon, dan loop je het risico op schilfervorming of verstikking, met soms zelfs haaruitval als gevolg. 

Applicatieflesje

Nadat je je haar hebt natgemaakt, breng je de shampoo aan op je haar. Eerst op je handen verdelen, dan over je haar verdelen, en  daarna masseren. Wanneer je je hoofdhuid wast, dan zakt de shampoo vanzelf over de rest van je haar en zo wordt je haar ook schoon. Dit geldt voor eigenlijk elke haarsoort en iedere lengte.

Heb je dik en lang haar, dan is het schoonmaken van je hoofdhuid best lastig. Het is dan soms moeilijk om met je vingertoppen ook echt op je hoofdhuid te komen, maar dat is juist wel heel belangrijk. Om je te helpen zou je een massageborstel kunnen gebruiken, of een flesje met een “tuutje”, een applicatieflesje. (Ook deze kan ik voor je meenemen bij je afspraak).

Massageborstel

Zorg dat je elk plekje op je hoofd meeneemt, met zachte druk bij een vette hoofdhuid, wondjes of psoriasis (dan ook geen massageborstel gebruiken). Is je hoofdhuid droog dan kan je wat meer druk uitoefenen. Dit is meteen een fijne massage voor je hoofdhuid. Let erop dat je shampoo (uiteindelijk) overal goed schuimt, en spoel het dan uit. Liefst met koud water (ik vind dat zelf heerlijk, maar kan me best voorstellen dat jij dat niet zo fijn vindt), gebruik in ieder geval geen heet water – dit opent de haarschubben weer, met dof, pluizend haar tot gevolg.

Gebruik niet teveel product. Hoe meer shampoo je hoe schoner je haar? Dat is niet waar. Beter is het om minder product te gebruiken en het twee keer te wassen.  Liever meerdere keren wassen met een beetje shampoo, dan één keer met een halve fles. Je haar wordt schoner en dus minder vet als je vaker, met minder shampoo wast. (En met een shampoo met milde reinigers, zie blog over SL(E)S)

Belangrijke tussenstap 2a: spoelen.

Spoel je haar goed uit, al het product moet uit je haar verdwenen zijn. Heb je niet goed uitgespoeld dan wordt je haar dof en sneller vet. Liever langer uitspoelen dan te kort.

Stap 3: verzorgen.

Na het wassen moet je altijd conditioner/masker gebruiken, dit helpt de pH-waarde van je haar te herstellen, waardoor het gaat glanzen. Stem de conditioner af op je haartype (droog, krullen, breekbaar, etc) en laat het inwerken zoals aangegeven op de verpakking, niet langer of korter. De inwerktijd staat er niet voor niets op vermeld, de producent heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan.

(Tussenstap 3a: spoelen)

Na de inwerktijd spoel je ook dit product goed uit. Blijft er product achter in je haar, wordt je haar zwaar en dof, en sneller vet. Uitspoelen is dus bijna net zo belangrijk als het gebruik van een goed product!

Stap 4: drogen.

Vervolgens droog je je haar af. Heb je lang haar, knijp dan eerst voorzichtig het meeste vocht uit je haar. Daarna kan je een handdoek om je haar wikkelen en die een tijdje laten zitten (tijdens het aankleden bijvoorbeeld, daarna is het meestal droog genoeg om te kunnen behandelen). Je kan hiervoor ook een hydrofiele doek gebruiken, die zijn voorzichtiger met je haar dan de gemiddelde handdoek.

Je haarschubben staan open: dan is je haar extra kwetsbaar!

Bij kort haar: dep je haar voorzichtig droog. Zoals eerder gezegd, je haarschubben staan open, je haar is het meest kwetsbaar als het nat is. Het is zaak om voorzichtig met nat haar om te gaan om beschadiging zoveel mogelijk tegen te gaan. Niet gaan rossen over je haar met de handdoek dus (zie ik nog wel eens gebeuren, doet echt bijna pijn om te zien dat mensen zo onzorgvuldig omgaan met hun haar!).

Hoe vaak je je haar moet wassen is verschillend. Doe het zeker niet elke dag, je haar en vooral je hoofdhuid heeft tijd nodig om zichzelf te herstellen van een wasbeurt. De pH-waarde wordt al aangetast door alleen te spoelen met water. Als de pH waarde van je hoofdhuid intact is, kan je hoofdhuid zijn werk goed uitvoeren en blijven schilfers en andere hoofdhuidproblemen weg. Zo blijft je (hoofd)huid het gezondst en dus ook je haar. Doe je werk waar je haar vies van wordt, denk er dan eens aan om een pet op te zetten tijdens je werk zodat het minder vies wordt en je minder vaak hoeft te wassen. Gemiddeld is 2 keer per week je haar wassen voldoende.

Met welke shampoo was je je haar het best?

Dat is voor iedereen verschillend. Waar houd je rekening mee bij het aanschaffen van shampoo: met je haartype (droog/beschadigd/vet), je hoofdhuid (heb je bijvoorbeeld roos of een vette/droge hoofdhuid), met het milieu (shampoo zonder milieubelastende stoffen zoals microplastics), met de geur van de shampoo, met je portemonnee. In elke categorie zijn verschillende shampoos te vinden voor alle haartypes. Als je een hoofdhuidprobleem hebt zoals roos of een vette huid, gaat dat altijd voor haarproblemen. Haarproblemen zoals droog of dof haar los je beter op met een olie of een fijne conditioner. Hairborist heeft voor alle haar-en hoofdhuidproblemen een passende shampoo.

(Meer over shampoos/verzorging en hun ingrediënten in een andere blog, over SL(E)S schreef ik hier: SLS en SLES al eerder)

NB: Wil jij ook zon fijne scalpbrush, haarolie of shampoo van Hairborist of de olie van Urtekram? Geef het aan bij het maken van een afspraak en ik neem er een voor je mee. Voor actuele prijzen: neem even contact met me op.

NB2: Ben je op zoek naar een fijne shampoo of conditioner, vraag me gerust om raad. Indien nodig heb ik zelfs een microscoopje bij me waarmee ik je hoofdhuid kan bekijken om je van een goed advies te kunnen voorzien.

Meer tips vind je hier. Ik volg regelmatig cursussen bij Annie Kok (degene die geciteerd wordt) en mag mezelf daarom ook Haarvriendelijke kapper noemen.