Luizen lijken de laatste jaren weer een opmars te maken. Niet alleen op de basisschool, ook in het middelbaar onderwijs wint de luis terrein. Reguliere bestrijdingsmiddelen bevatten veelal nare chemische stoffen. Daarom een blog over luizen bestrijden zonder gif.
Wat zijn luizen?
Luizen zijn parasieten die zich voeden met bloed. De kenmerkende jeuk is afkomstig van het contact van het speeksel van de luis met je huid. Luizen kunnen bij iedereen voorkomen, heeft dus niets te maken met (afwezigheid van) hygiene. Ze wandelen gewoon van het ene naar het andere hoofd, bijvoorbeeld als je een selfie maakt met je bff. Om hoofdluis te voorkomen en bestrijden zijn er diverse chemische middelen in de handel. Maar wie mij een beetje kent, weet dat ik niet zo van chemische middelen hou. En waarom zou je niet voor natuurlijke oplossingen kiezen als die net zo goed werken als de traditionele chemie?

Luizen bestrijden zonder gif? Kammen, kammen, kammen
Het allerbelangrijkst bij de bestrijding van hoofdluis is kammen. Kammen, kammen en nog eens kammen. 2x per dag. Dit kan je doen op vochtig haar waar een (spray)conditioner in zit, met een fijne (luizen) kam. Daarnaast kan je bijvoorbeeld kiezen voor het gebruik van diverse essentiele olien: anijszaad, rode tijm, tea tree, pepermunt. (Wees atijd wel voorzichtig met het gebruik van essentiele olien, vooral tea tree kan in uitzonderlijke gevallen een reactie geven. Probeer de olie altijd eerst uit: meng 30 ml draagolie (amandel, olijf, jojoba) met 15 druppels essentiele olie en test dat op de huid van je kind. Geeft dit geen reactie, dan kan je het mengsel op de hoofdhuid aanbrengen). Laat het een nachtje intrekken en was het de volgende dag uit.
Ook een mengsel van kokosolie, anijsolie en ylang-ylang werkt even goed als traditionele middelen. En het voordeel is dat de insecten hier schijnbaar niet resistent van worden, wat bij gangbare middelen wel vaak het geval is.
Gebruik een shampoo met neemzaad. Deze is veilig te gebruiken. De limonoiden in neem voorkomen dat de eitjes uitkomen, en zo stopt de luizenplaag. Bijkomend voordeel is dat deze shampoo ook geen resistentie opwekt. Je kan ook zelf een shampoo van pawpaw (papaya) zaden (verwijdert hoofdluis en neten) maken, het recept vind je hier.
Neemshampoo en neemolie zijn bij mij te koop, vraag ernaar bij je afspraak.
Voor zeer hardnekkige gevallen is er de luizenkliniek. Kom je er echt niet vanaf en heb je alles al geprobeerd, neem dan contact met ze op: de luizenkliniek
Bron: De plagen van het schoolplein: een natuurlijke aanpak, Joanne Evans, 2008
Wil je ook een afspraak maken? Kijk dan op https://martineknipt.nl/contact/