Blog: Je haar wassen

[wp_blog_designer]

Wat valt er nou over haar wassen te vertellen, zou je zeggen. Nou, genoeg!

Je haar wassen kan je tot een heel ritueel maken, als je dat wilt. Lekker een moment voor jezelf. Na het lezen van deze blog zal je in ieder geval niet meer ‘ff snel’ je haar wassen!

Waar begin je mee? Met het uitkammen of borstelen van je haar. Er zit bijvoorbeeld gel in, of een ander stylingproduct. Je haren kammen als ze nat zijn is niet zo’n goed idee, omdat dan de haarschubben open staan en de haren dus kwetsbaarder zijn voor ‘mechanisch geweld’ (mechanisch geweld: het kammen/borstelen van je haar, of het schuren van je haar op je kussen tijdens het slapen, maar ook bijvoorbeeld föhnen en stijlen met een stijltang). Ook een voordeel is dat je al wat vuil uit je haar verwijdert (vooral als je werk doet waarbij er stof of vuil in je haar komt) en dus minder shampoo hoeft te gebruiken. Gebruik je een gel die hard wordt, dan is het handiger om je haar voor het wassen eerst goed uit te spoelen en niet eerst te kammen.

Vervolgens maak je je haar nat. Let erop dat de temperatuur van het water niet te hoog is. Hierdoor gaan de haarschubben namelijk nog meer open staan, nog kwetsbaarder dus.

Daarna breng je de shampoo aan op je haar. Let erop dat je niet teveel gebruikt! Het is niet zo, dat hoe meer shampoo je gebruikt hoe schoner je haar wordt. Beter is het om minder product te gebruiken en het twee keer te wassen (of vaker, als je shampoo nog niet schuimt).  Blijft jouw haar altijd wat vettig na het wassen, of wordt het na het wassen snel vet? Dan is het zeker belangrijk om niet alleen een goed product te gebruiken, maar ook minder product. Liever drie keer wassen met een beetje shampoo, dan één keer met een berg. Je haar wordt schoner en dus minder vet als je vaker met minder shampoo wast. (waarbij de nadruk ligt op  met minder shampoo).

Met wat voor shampoo was je je haar het best? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Waar kan je rekening mee houden: met je haartype (natuurlijk!), je hoofdhuid, met het milieu, met de geur van de shampoo, met je portemonnee.

In elke categorie zijn verschillende shampoos te vinden voor verschillende haartypes. Als je een hoofdhuidprobleem hebt zoals roos of een vette huid, gaat dat altijd voor haarproblemen. Haarproblemen zoals droog of dof haar los je beter op met een olie of een fijne conditioner.

Meer over shampoos/verzorging en hun ingrediënten in een andere blog.

Het echte wassen doe je door met je vingertoppen je hoofdhuid te masseren. Zorg dat je elk plekje op je hoofd meeneemt, met zachte druk bij een vette hoofdhuid. Is je hoofdhuid droog dan kan je wat meer druk uitoefenen. Heb je last van psoriasis of een wondje, oefen je niet teveel druk uit. Dit is meteen een fijne massage voor je hoofdhuid. Let erop dat je shampoo (uiteindelijk) overal goed schuimt, en spoel het dan uit. Liefst met koud water, gebruik in ieder geval geen heet water.

Zorg ervoor dat je goed spoelt, al het product moet uit je haar verdwenen zijn. Heb je niet goed uitgespoeld dan wordt je haar dof en sneller vet. Liever langer uitspoelen dan te kort.

Na het wassen kan je een conditioner/masker gebruiken. Stem dit af op je haartype, en laat het inwerken. Na de inwerktijd spoel je ook dit product goed uit. Het is beter om langer te spoelen. Blijft er product achter in je haar, wordt je haar zwaar en dof, en sneller vet. Uitspoelen is dus bijna net zo belangrijk als het gebruik van een goed product!

Vervolgens droog je je haar af. Heb je lang haar, knijp dan eerst voorzichtig het meeste vocht uit je haar. Daarna kan je een handdoek om je haar wikkelen en die een tijdje laten zitten (tijdens het aankleden bijvoorbeeld, daarna is het meestal droog genoeg om te kunnen behandelen). Bij kort haar: dep je haar voorzichtig droog. Zoals eerder gezegd, je haarschubben staan open, je haar is het meest kwetsbaar als het nat is. Het is zaak om voorzichtig met nat haar om te gaan om beschadiging zoveel mogelijk tegen te gaan.

Hoe vaak je je haar moet wassen is per persoon verschillend. Het liefst zo min mogelijk, is een geliefde uitspraak. Zo blijft je (hoofd)huid het gezondst en dus ook je haar. Heb je gesport en dus gezweet? Zweet is niets anders dan water, dit kan je dus zo uitspoelen zonder je haar te hoeven wassen. Doe je werk waar je haar vies van wordt, denk er dan eens aan om een pet op te zetten tijdens je werk.

Na het wassen kan je je haar behandelen zoals je gewend bent. Hoewel…? Daar komt ook nog wel een blog over!

Met vrolijke groet, Martine.

Geef een reactie